POLECAMY SMACZNE DANIE Grillowany ser kozi
Na półmiskach rozłozyć umytą i osuszoną rukolę i skropić 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem. Orzechy zrumienić na patelni i grubo posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny oraz cynamonem.
Rozgrzać mocno grill w piekarniku. Ser kozi umieścić na kawałkach folii aluminiowej i położyć go na blasze do pieczenia. Na rukoli ułożyć kawałki jabłka.
Dressing:
Sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Blachę z serem kozim wstawić do górnej części piekarnika na ok 1-1,5 minuty, aż ser zmięknie i zacznie się topić. Gorący położyć na jabłku, polać dressingiem żurawinowym i posypać orzechami włoskimi.
Podawać z pieczywem. |